Powrót
16.6.2019

Jedzenie w Chorwacji, czyli kuchnia chorwacka w pigułce

Jedzenie w Chorwacji, czyli kuchnia chorwacka w pigułce
Autor
Anna Dobrzanska

Złociste chorwackie plaże, błękitne morze i piękna pogoda kuszą Polaków od lat. Ceny w Chorwacji co prawda nieznacznie wzrastają z roku na rok, lecz wciąż pozostaje ona jednym z ulubionych kierunków rodaków. I nie ma się czemu dziwić! Widoki zapierające dech w piersiach, cudowne plaże, antyczne ruiny i rajskie wyspy – czy w takich warunkach może czegokolwiek zabraknąć? Oczywiście, że tak. Po kilku godzinach zwiedzania, spacerów czy nawet relaksu na plaży na pewno zrobisz się głodny. I wtedy przyda ci się garść informacji na temat tego, co warto zjeść w Chorwacji i jak zamówić jedzenie w restauracji.

Co jeść w Chorwacji? Pysznie przyrządzoną jagnięcinę

Jesteś miłośnikiem mięs? Z pewnością nie będziesz narzekać w Chorwacji na nudę. Chorwaccy szefowie kuchni przygotowują doskonałe mięsa smażone, pieczone oraz z grilla. Ciekawostkę stanowi sposób przyrządzania mięsa pod pekom. Metoda ta polega na wolnym gotowaniu dania w kamiennym naczyniu z metalowym przykryciem. W ten sposób przyrządza się jagnięcinę, cielęcinę i niektóre owoce morza, na przykład ośmiornice. Jeśli lubisz mięsa rodem z południa Europy, na pewno zasmakuje ci pieczona jagnięcina, przyprawiona tradycyjnymi śródziemnomorskimi ziołami. Koniecznie spróbuj też pršut. Jest to solona, suszona na nadmorskim wietrze szynka. Ten przysmak da się przygotować tylko w południowych warunkach klimatycznych. Dlatego też cena tej niezwykłej wędliny jest bardzo wysoka. Znawcy zapewniają jednak, że warto dać się skusić na większy wydatek, aby poznać smak unikalnej przekąski.

Jedzenie w Chorwacji - słowniczek popularnych potraw
Jedzenie w Chorwacji - słowniczek popularnych potraw

Owoce morza w Chorwacji

Chorwaci uwielbiają kuchnię śródziemnomorską. Zatem jeśli lubisz owoce morza, z pewnością wybierzesz coś dla siebie. Co powiesz na risotto z kalmarami? W tamtych rejonach jest znane pod nazwą crni rizot, czyli czarne risotto. To pyszna i bardzo popularna w tym kraju potrawa. Możesz też spróbować różnych rodzajów sałatek z ośmiornicami. W restauracjach z łatwością znajdziesz dania z kałamarnicami oraz krewetkami. Być może zainteresuje cię też buzara. Potrawę przyrządza się z małych, podobnych do krewetek skorupiaków, zwanych scampi. Podaje się je w sosie z czosnku, oliwy oraz białego wina. Brzmi zachęcająco? Jeśli tego typu dania są dla ciebie zbyt egzotyczne, na pewno zadowolą cię różnorodne chorwackie potrawy rybne. Ciekawym i smacznym daniem jest solony dorsz z ziemniakami, znany jako bakalar na bijelo. Chorwaci często podają też ryby grillowane lub przyrządzone w formie gulaszu. Miłośników bardziej uniwersalnych potraw ucieszy z pewnością wiadomość, że dużą popularnością w tamtych rejonach cieszy się tuńczyk.

Chorwackie przysmaki na słodko

Kochasz słodkości? W Chorwacji znajdziesz ich całe mnóstwo. Ten kraj słynie przede wszystkim ze wspaniałych, tradycyjnych ciast. Popularnym deserem jest baklava, przysmak znany też w kuchni tureckiej i greckiej. Przygotowuje się go z warstwowego ciasta, przypominającego nieco francuskie, przełożonego warstwami pokrojonych orzechów z miodem. Kremšnita z kolei to doskonałe waniliowe ciasto z kremem. W Chorwacji kremšnita występuje w dwóch odmianach: samoborska i  zagrebačka, zawdzięczających swoje nazwy miastom, z których pochodzą. Pierwsza wersja, bardziej popularna, ma wierzch wykonany z ciasta francuskiego. Kremšnita z Zagrzebia zamiast ciasta francuskiego jest pokryta warstwą czekolady. Jeśli zamiast kulinarnych eksperymentów wolisz znane ci już smaki, zjedz na deser krofne. Jest to południowa wersja znanych nam dobrze pączków. Pod nazwą palatschinke z kolei kryją się popularne w Chorwacji słodkie naleśniki.

Zupy i gulasze – specjalność Chorwacji

Chorwacja to raj dla miłośników aromatycznych zup i pikantnych gulaszy. Gulasze są bardzo popularne w większości regionów Chorwacji. Na pewno powinieneś spróbować gulaszy fasolowych, które można porównać do naszej fasolki po bretońsku. Bardzo popularny w Chorwacji jest grah sa zeljem, czyli gulasz fasolowy z kiszoną kapustą, oraz grah sa kiselom repom – z marynowaną rzepą. Chorwacja słynie też z wyśmienitych zup. Dobra zupa to coś, czego nie może zabraknąć podczas żadnego obiadu. Najpopularniejsze są lekkie zupy na bazie bulionu z dodatkiem makaronu. Gdy będziesz w Dalmacji, zamów koniecznie chlubę tego regionu – zupę rybną. Z pewnością warta skosztowania jest też maneštra. To gęsta zupa warzywna, która może stanowić samodzielne danie. Ciekawą propozycją jest też zagorska juha, czyli zupa z borowikami, boczkiem i papryką.

Rakija i wina w Chorwacji

Rakija to najsłynniejszy trunek kojarzony z Chorwacją. Rakiję otrzymuje się dzięki destylacji przefermentowanych owoców. Zawartość alkoholu w tym napoju wynosi przeważnie od 50% do 60%. Istnieją rakije o aromacie winogronowym, śliwkowym, gruszkowym, a także orzechowym lub miodowym. Rakija jest pita w Chorwacji podczas wielu ważnych okazji, takich jak ślub czy narodziny dziecka. Chorwaci twierdzą także, że ich narodowy trunek podnosi odporność i uśmierza dolegliwości żołądkowe. Chorwacja słynie też z doskonałych win. Jeśli lubisz trunki deserowe, na pewno zasmakują ci wina takie jak Prošek czy Malvazija. Białe wina, które warto skosztować, to przede wszystkim Rajnski Rizling i Zlahtina. Wolisz wina czerwone? W takim razie obowiązkową pozycją dla ciebie będzie Postup. To słynne chorwackie wino o niezwykłym aromacie charakteryzuje się wysoką zawartością alkoholu, powyżej 14%.

Najnowsze porady