Powrót
27.10.2017

Ile kosztuje blat kuchenny? Rodzaje i ceny blatów

Ile kosztuje blat kuchenny? Rodzaje i ceny blatów
Autor
Anna Dobrzanska

Nowy blat może być niedrogim sposobem na odświeżenie i zmianę wizerunku całej kuchni. Uważaj jednak! Może się bowiem okazać większym wydatkiem niż wszystkie szafki i sprzęt AGD razem wzięte i, tym samym, podwoić ogólny koszt remontu kuchni. Ile zatem kosztują blaty kuchenne i na jaki rodzaj warto się zdecydować?

Jaki blat do kuchni jest najpopularniejszy? Cena i właściwości blatu laminowanego

Blaty laminowane to najczęstszy wybór osób remontujących kuchnię. Są wykonane z płyty paździerzowej pokrytej syntetycznym materiałem. Można je zniszczyć zarysowaniami, uszkodzeniami mechanicznymi czy wysoką temperaturą. Po dłuższym czasie użytkowania mogą się wybrzuszać i odkształcać, zwłaszcza przy krawędziach lub miejscach styku ze zlewem. Są jednak odporne na przebarwienia, plamy i blaknięcie pod wpływem promieni słonecznych. Woda im nie szkodzi, o ile nie dostaje się do niezabezpieczonych krawędzi lub wycięć w blacie. W porównaniu z innymi rodzajami blatów są stosunkowo mało odporne, mimo wszystko jednak powinny wytrzymać w dobrym stanie wiele lat. Ich jakość znacznie wzrosła w porównaniu z laminatami dawnego typu. Blatu laminowanego nie poddaje się zabiegom renowacyjnym – kiedy się zniszczy, trzeba go wymienić. Jednocześnie jednak jego pielęgnacja nie wiąże się z dodatkowymi kosztami. Stosunkowo niska cena wiąże się z krótszym żywotem blatu, ale nawet uwzględniając szybsze tempo zużycia, jest to najtańsza opcja. Ceny rozpoczynają się już od 50 zł za metr kwadratowy, co oznacza, że całościowy koszt wymiany blatu w kuchni średniej wielkości nie przekroczy kilkuset złotych. Plusem blatów laminowanych jest duży wybór kolorów i deseni. Mogą imitować drewno, kamień czy inny materiał, mają matowe, półmatowe lub błyszczące powierzchnie. Występują chyba we wszystkich możliwych wzorach i odcieniach. Blaty laminowane lepszej jakości i z ciekawszym wzornictwem są jednak droższe – mogą kosztować nawet kilkaset złotych za metr kwadratowy.

Ile kosztuje blat kuchenny z drewna? Rodzaje blatów drewnianych

Blaty drewniane, szlachetne w wyglądzie i miłe w dotyku, pasują do bardzo wielu stylizacji kuchennych. W niektórych wnętrzach są wręcz niezbędne – na przykład w drewnianych domach. Mają jednak również wady – są mało odporne na zarysowania i ciągły kontakt z wilgocią. Łatwo je odbarwić, stawiając na nich gorący garnek czy rozlewając czerwone wino. Zdecydowana większość blatów drewnianych to blaty klejone z wielu różnych kawałków drewna. Są bardziej odporne na odkształcenia i wypaczenia. Bywają czasem nazywane przez niektórych producentów „litymi”, ale zwykle oznacza to tylko tyle, że są w całości zbudowane z drewna, bez dodatku płyty wiórowej. Prawdziwie lite deski, z jednego kawałka drewna, gorzej znoszą pracę naturalnego materiału i szybciej się zniekształcają. Są poza tym bardzo drogie i dlatego praktycznie niespotykane na rynku, wykonywane tylko na specjalne zamówienie.

Blaty drewniane mogą być również zbudowane z płyty wiórowej, oklejonej kilkumilimetrową warstwą z drewna przyklejonego do płyty. Dzięki temu są lżejsze i tańsze. Wadą takiego rozwiązania jest fakt, że takie blaty możemy poddać mniejszej ilości zabiegów renowacyjnych. Powierzchnia blatu drewnianego może być lakierowana lub olejowana. Powierzchnia olejowana łatwiej ciemnieje, a woda pozostawia na niej ślady. Takie blaty można jednak poddawać samodzielnej renowacji, co dla jednych jest zaletą, bo przedłuża ich żywot, a dla innych wadą, ponieważ wymaga jednak trochę pracy. Jeśli blat jest intensywnie użytkowany, warto to robić nawet co kilka miesięcy. Można to zrobić samemu tanim kosztem – zeszlifować papierem ściernym i na nowo zabezpieczyć powłoką ochronną. Bardziej skomplikowana jest konserwacja blatu lakierowanego – przypomina to cyklinowanie parkietu. Ceny drewnianych blatów rozpoczynają się od ok. 150-250 zł za metr kwadratowy. Te najtańsze bywają czasem z mniej wytrzymałych gatunków drewna, takich jak np. sosna, ale można w tej cenie kupić również znacznie trwalszy blat dębowy, jesionowy lub bukowy. Najdroższe blaty z drewna egzotycznego, najbardziej odpornego na wilgoć, mogą kosztować nawet ponad 1000 zł za metr kwadratowy.

rodzaje blatów kuchennych i ceny - jaki blat wybrać?
Rodzaje blatów kuchennych i ich ceny

Blat kuchenny kamienny – właściwości i ceny

Spośród blatów kamiennych najczęściej wybierane są granitowe – najbardziej trwałe spośród wszystkich rodzajów blatów. Odporne na uszkodzenia mechaniczne, zarysowania nożem i plamy, ognioodporne, nie odbarwiają się od postawienia na nich gorącego garnka. Przetrwają bez szwanku nawet kilkadziesiąt lat. Poza trwałością cieszą oko szlachetnym, ponadczasowym pięknem naturalnych wzorów i kolorów kamienia. Warto jednak pamiętać, że ponieważ są robione na zamówienie, ich ostatecznego wyglądu nie da się do końca przewidzieć. Inną zaletą blatów kamiennych są duże możliwości sposobów obróbki krawędzi i miejsc styku z podwieszanymi zlewozmywakami. Taka obróbka jest jednak dość trudna, dlatego wymaga dobrego fachowca od montażu. Kosztuje też odpowiednio więcej niż montaż innych rodzajów blatów.

Blaty granitowe są impregnowane fabrycznie – nie trzeba powtarzać tej czynności przez wiele lat, a w praktyce nie robi się tego nigdy. Zdarza się jednak, że producenci jasnych granitów, z bardziej chłonnej skały o większych porach, zalecają częstsze impregnowanie. Jak sprawdzić, czy jest to już konieczne? Jeśli impregnat wciąż działa, woda, która rozleje się na blacie, powinna się skraplać.

Blaty kamienne z marmuru są bardziej podatne na zaplamienia i odbarwienia oraz mniej odporne na wszelkiego rodzaju kwasy, również te pochodzące z produktów spożywczych. Dlatego blaty marmurowe o przeznaczeniu kuchennym są praktycznie niespotykane na rynku. To, co często widać na zdjęciach aranżacyjnych, jest zazwyczaj imitacją marmuru, jasnym granitem lub konglomeratem kwarcowym albo po prostu… efektowną wizualizacją, nie do zrealizowania w praktyce. Ceny blatów granitowych oscylują w granicach od około 500-600 zł do około 2000 zł za metr kwadratowy. Droższe są zwykle kamienie o ciekawych, rzadko spotykanych wzorach i kolorach. Podczas szacowania ceny blatu granitowego może okazać się, że trzeba także uwzględnić koszt specjalnie zbrojonych mebli – ze względu na jego ciężar. Oprócz granitu na blaty wykorzystuje się czasami także trawertyn, porfir, bazalt i kamienie szlachetne. Ceny blatów wykonanych na przykład z kolorowego onyksu mogą dochodzić nawet do 4000 zł za m2.

Blaty z konglomeratu kwarcowego – tańszy odpowiednik kamienia

Takie blaty powstają z naturalnego kwarcu (w ilości około 90%), zmielonego z żywicą poliestrową i barwnikami. Ich wygląd i właściwości są bardzo podobne do granitu. W przeciwieństwie do niego mają jednorodną strukturę, brakuje w nich naturalnych żyłek, dzięki czemu są bardziej odporne na pęknięcie podczas obróbki. Nie mają również porów, które mogłyby wymagać impregnacji po jakimś czasie. Trudno je zniszczyć wysoką temperaturą. Charakteryzuje je odporność na zarysowania i uszkodzenia mechaniczne, choć nieco mniejsza niż w przypadku blatów granitowych. Są pozbawione porów, a więc gładkie i łatwe do utrzymania w czystości. Po pewnych czasie użytkowania mogą się lekko ścierać, zwłaszcza w przypadku błyszczących powierzchni. Dlatego warto co jakiś czas zamówić do takiego blatu fachowe odświeżanie. Ceny blatów z konglomeratu kwarcowego zazwyczaj oscylują w granicach od 400 do około 1200 zł za metr kwadratowy.

Blaty kompozytowe – najdroższe rodzaje blatów kuchennych

Blaty kompozytowe składają się z mieszanki naturalnych materiałów z syntetycznymi żywicami (np. akrylową czy poliestrową). Żywicy jest w nich około 30%, są więc nieco bardziej „plastikowe” w wyglądzie i dotyku niż blaty konglomeratowe, które w większym stopniu przypominają kamień. Najbardziej znane nazwy handlowe kompozytów to corian, marlan, kerrock i top stone. Największą zaletą kompozytu jest fakt, że to materiał termoplastyczny, a więc można formować go w dowolne kształty, bez widocznych połączeń, osiągając efekt jednolitej bryły. Dzięki temu na przykład zlew i blat mogą być jedną całością, a zakończenie blatu może łagodnym łukiem spływać aż do podłogi. Kompozyty występują w stosunkowo dużej ilości kolorów, choć przeważają wśród nich pastelowe i delikatne barwy. Mogą być gładkie lub nakrapiane, z zatopionymi drobinkami przypominającymi kamień. Są bardzo trwałe i odporne na uszkodzenia mechaniczne, choć po pewnym czasie mogą pojawić się na nich zarysowania, które można zeszlifować z pomocą fachowca. Nie są natomiast odporne na wysoką temperaturę. Kompozyty są najdroższe ze wszystkich rodzajów blatów. Ich ceny rozpoczynają się od 1200-1500 zł za metr kwadratowy. W przypadku bardziej skomplikowanych kształtów koszt blatu znacząco rośnie.

Inne rodzaje blatów, które można spotkać w kuchni

Blaty metalowe to tak naprawdę płyty wiórowe lub MDF, pokryte tylko cienką, najczęściej 3-milimetrową warstwą ze stali kwasoodpornej lub aluminium. Kosztują około 150-200 zł za metr kwadratowy. Blaty ze szkła hartowanego kosztują około 800 zł za metr kwadratowy2. Zarówno metalowe, jak i szklane blaty są dość trudne do utrzymania w czystości, ponieważ trzeba je wycierać do sucha – inaczej pozostają na nich zacieki z kropli wody. Blaty betonowe są najbardziej odporne na czynniki zewnętrzne (z wyjątkiem kwasów), ale też najcięższe – można je kłaść tylko na naprawdę solidnych szafkach. Sam materiał nie jest drogi, kosztuje ok. 100 zł za metr kwadratowy. Sporo może jednak kosztować montaż takiego blatu ze względu na jego ciężar i niewielką liczbę firm, które mają blaty betonowe w swojej ofercie. Blaty akrylowe, z płyty wiórowej pokrytej wzmocnionym tworzywem akrylowym, kosztują mniej więcej 400-700 zł za metr kwadratowy. Zaletą takich blatów jest to, że można je całkowicie zintegrować ze zlewem. Są łatwe w utrzymaniu w czystości. Blaty z płytek ceramicznych są odporne na wysoką temperaturę i zaplamienia. Mogą jednak popękać, a fugi pomiędzy płytkami bardzo łatwo się brudzą. Płytki nakłada się na płytę wiórową, gipsowo-kartonową lub betonową. Koszt takiego blatu zależy od ceny wybranych płytek.

Co jeszcze wpływa na cenę blatu kuchennego?

Koszt blatu do kuchni zależy nie tylko od materiału, z jakiego on został wykonany. Niektóre z nich występują w różnych grubościach – im grubszy blat, tym oczywiście droższy. Jeśli chodzi o wzór, teoretycznie to kwestia gustu, ale w praktyce często okazuje się, że więcej zapłacimy za blaty, które są po prostu ładniejsze – mają ciekawszy kolor czy deseń. Szacując cenę blatu, trzeba wziąć pod uwagę również jego montaż. Taka usługa w przypadku najbardziej popularnych rodzajów blatów kosztuje około 35-50 zł za metr bieżący. Może być jednak rozliczana w zupełnie inny sposób. Na przykład w przypadku zamawiania mebli kuchennych wraz z blatem montaż może kosztować od 5% do 15% wartości zakupionych mebli. Warto dopytać, czy cena montażu dotyczy także podłączenia sprzętu AGD i instalacji. Dodatkowo płatne mogą być usługi podklejania i wycięcia otworu na zlew, baterię i płytę grzewczą – zazwyczaj ok. 50-400 zł za każdy z tych otworów. Kolejny koszt może wiązać się z transportem i wniesieniem blatu oraz wcześniejszym wymiarowaniem kuchni. Do blatu trzeba dokupić również odpowiednie akcesoria – listwy wykończeniowe, narożniki, krawędzie, uchwyty do mocowania, czasem również nogi. Kosztują od kilku do kilkudziesięciu złotych za sztukę. Niektóre z nich są jednak znacznie droższe – na przykład gniazdka elektryczne z możliwością schowania w blacie mogą kosztować nawet kilkaset złotych. Zastanawiając się nad kosztami blatu kuchennego, warto też wziąć pod uwagę gwarancję – niektóre firmy dają aż 25-letnią gwarancję na swoje produkty. Po ustaleniu kosztów całości zawsze można też spytać o możliwość uzyskania rabatu, a w przypadku przekroczenia posiadanego budżetu skorzystać z pożyczki online.

Ceny podane w artykule mają charakter orientacyjny.

Najnowsze porady